Slow fashion iets voor jou?
Slow fashion lijkt meer en meer terrein te winnen. Na de slow food hype is ook fashion aan de beurt. Slow Fashion als tegenhanger van de ene modetrend na de andere die als golven over elkaar heen buitelen. Slow fashion wil deze ratrace stoppen en pleit voor minder kopen van kleding, jurkjes en schoenen en voor upcyclen. Oftewel, je jurk in een ander jasje stoppen, om in mode termen te blijven.
Slow Fashion voor bewuste vrouwen
Nu zijn wij van de vintage en retro jurken sowieso ongevoelig voor modetrends en vinden we snuffelen op tweedehandse marktjes en kringloopwinkels altijd het leukste wat er is. Want hoe leuk is het niet om een echt origineel vintage item te vinden bij je jaren 50 swingdress voor een prikkie?
En ons hoef je niet te vertellen dat het milieu naar de filistijnen gaat door al die plastic vezels die afkomstig zijn van het wassen van polyester kleding. Dat kopen we natuurlijk niet. En ook geen komkommers met een plastic jasje al schijnt dat dan toch wel weer goed voor het milieu te zijn omdat daardoor de komkommer minder snel bederft en tussen voedselverspilling tegen gaat.
Tja maar plastic wordt doorgaans gemaakt van aardolie dus gewoon blijven weigeren dat plastic jasje. Wel goed voor het milieu zijn de nieuwe plastic, gemaakt van maiszetmeel en die daarom makkelijk en volledig biologisch afbreekbaar zijn. Volgt u het nog? Nee, ik snap het. Terug naar de slow fashion dan maar, kunnen we tenminste iets bijdragen aan de toekomst van de volgende generatie.
Slow Fashion: minder is meer
Wij, milieu bewuste, zelf bewuste en goed opgeleide dames kopen alleen jurken gemaakt van goede kwaliteit, geen wibra flubbers of terlenka zooi. Onze vintage jurken gaan jaren mee en als we er genoeg van hebben dan maken we er een leuk dekbed overtrekje van voor onze pasgeborene. Dus slow Fashion is op ons lijf geschreven. Waarom is slow fashion dan toch nieuw?
De naam Slow Fashion
Inderdaad, het is vooral de naam, net zoals slow food een tegenhanger is van fast food, is slow fashion een tegenhanger van de veertien in een dozijn goedkope shirts, rokjes etc. afkomstig uit China en Taiwan, vooral verkrijgbaar bij ketens als Wibra en Primark.
Elke kledingwinkel, ook degene die uitsluitend online verkopen, zou zich moeten afvragen waar zijn jurken en rokjes gemaakt worden en wie ze gemaakt hebben en waarmee. Gifschandalen, kinderarbeid, niemand zit er op te wachten en niemand wil zich er schuldig aan maken. Elke kwaliteit heeft zijn eigen prijs, dus als iets spotgoedkoop is, moet je toch echt even verder kijken. Hoewel het instorten van en modehuis in India vaak aangehaald wordt als het schandaal, vertellen de verhalen van medewerkers anders, ze hadden het er goed, verdienden prima en ze hebben spijt dat ze hun werk kwijt zijn. Het maakt het voor de consument best lastig om een verantwoorde keuze te maken.
Gelukkig dat diverse overheden nu ook meewerken aan een keurmerk voor eerlijk slow fashion. Tot die tijd kun je maar beter kleding en jurken kopen die in Noordwest Europa zijn gemaakt. Want zelfs Turkije (maar ook Hongarije en Roemeniƫ) vindt kinderarbeid volstrekt normaal. Vintage jurken worden vaak op kleine schaal gemaakt in Engeland of Zweden. Dus daar koop je voorlopig veilig!